Konstrukcja odwzorowania.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Konstrukcja odwzorowania.

Post autor: laser15 »

A czy mógłby ktoś mi wyjaśnić krok po kroku jak robić takie przykłady, bo nie mam pojęcia nawet jak zacząć. Byłbym bardzo wdzięczny.

Skonstruować odwzorowanie linniowe:

a) \(\displaystyle{ f: \mathbb{R}^{3} \to \mathbb{R}^{2}}\).

\(\displaystyle{ Ker f=lin{(1,1,2),(1,-1,0)},Imf={(x,y):2x=3y}}\)


b)\(\displaystyle{ f: \mathbb{R}^{4} \to \mathbb{R}^{3}}\).

\(\displaystyle{ Ker f=lin{(0,0,z,t),z,t \in R}\)
oraz \(\displaystyle{ f(1,1,1,1)=(1,3,3), f(1,0,1,0)=(1,1,-3)}\)-- 18 gru 2012, o 20:29 --Może ktoś pomóc ?
Ostatnio zmieniony 18 gru 2012, o 13:31 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Konstrukcja odwzorowania.

Post autor: Rogal »

A co wynika z danych, które masz podane? Na przykład, jakie informacje daje Ci jądro takiej postaci?
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Konstrukcja odwzorowania.

Post autor: laser15 »

w a) i b) że jego wymiar jest równy 2?

-- 18 gru 2012, o 21:54 --

Kurcze nie wpadne na to ;/ Prosze o pomoc.-- 18 gru 2012, o 23:05 --Jutro mam kolosa i moge mieć takie zad. Chciałbym je zrozumieć:)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Konstrukcja odwzorowania.

Post autor: Rogal »

A co mówi definicja jądra?
ODPOWIEDZ