Wektory własne
Wektory własne
Mam macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\1&-1&0\\3&-4&1\end{array}\right]}\)
Prosiłbym o obliczenie wektorów własnych dla \(\displaystyle{ \lambda =0}\) ponieważ mimo liczenia nie wychodzi mi tak jak powinno...
Z góry dziękuję.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\1&-1&0\\3&-4&1\end{array}\right]}\)
Prosiłbym o obliczenie wektorów własnych dla \(\displaystyle{ \lambda =0}\) ponieważ mimo liczenia nie wychodzi mi tak jak powinno...
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 17:56 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wektory własne
Dla \(\displaystyle{ \lambda = 0}\) wektory własne są postaci \(\displaystyle{ t\cdot (1,1,1)}\). Jeśli wychodzi Ci inaczej, to pokaż swoje rachunki, a ktoś wskaże błąd.
Q.
Q.
Wektory własne
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\1&-1&0\\3&-4&1\end{array}\right]}\)
Mnoze pierwszy wiersz \(\displaystyle{ \cdot -\frac{1}{2}}\) i dodaje do 2 oraz mnoze go razy \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}}\) i dodaje do 3
otrzymuje:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\0&0&0\\0&-1&1\end{array}\right]}\)
następnie mnożę \(\displaystyle{ \cdot \frac{1}{2}}\)
otrzymuje:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\0&0&0\\0&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ x=1\\
y=1\\
z=0}\)
i nie wiem czy dobrze rozumuje ale wektory wychodza mi \(\displaystyle{ t\cdot (1,1,0)}\)
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć jakoś krok po kroku albo przynajmniej wksazać błąd ?
Mnoze pierwszy wiersz \(\displaystyle{ \cdot -\frac{1}{2}}\) i dodaje do 2 oraz mnoze go razy \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}}\) i dodaje do 3
otrzymuje:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\0&0&0\\0&-1&1\end{array}\right]}\)
następnie mnożę \(\displaystyle{ \cdot \frac{1}{2}}\)
otrzymuje:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\0&0&0\\0&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ x=1\\
y=1\\
z=0}\)
i nie wiem czy dobrze rozumuje ale wektory wychodza mi \(\displaystyle{ t\cdot (1,1,0)}\)
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć jakoś krok po kroku albo przynajmniej wksazać błąd ?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 18:16 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wektory własne
Co mnożysz przez \(\displaystyle{ \frac 12}\)?Maczos pisze:\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\0&0&0\\0&-1&1\end{array}\right]}\)
następnie mnożę \(\displaystyle{ \cdot \frac{1}{2}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wektory własne
To zbędne, ale jeśli już chcesz tak zrobić, to wyjdzie Ci:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\0&0&0\\-1&0&1\end{array}\right]}\)
Q.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-2&0\\0&0&0\\-1&0&1\end{array}\right]}\)
Q.
Wektory własne
Już chyba rozumiem. Powinienem zredukować ten wiersz z zerami i wtedy wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x-2y=0\\
-1y+1z=0\end{cases}}\)
za \(\displaystyle{ z}\) podstawiam \(\displaystyle{ t}\)
i wychodzi, że \(\displaystyle{ x=y=z}\), tak?
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x-2y=0\\
-1y+1z=0\end{cases}}\)
za \(\displaystyle{ z}\) podstawiam \(\displaystyle{ t}\)
i wychodzi, że \(\displaystyle{ x=y=z}\), tak?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 18:24 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach