wektor własny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

wektor własny

Post autor: Andreas »

\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{ccc}3&3\\0&-2\end{array}\right)\cdot\left(\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right)=\left(\begin{array}{ccc}0\\0\end{array}\right)}\)
Mam znaleźć wektor własny dla takiej macierzy (wartość własna \(\displaystyle{ -1}\))
Ale z układu równań wychodzi że \(\displaystyle{ x=0 \wedge y=0}\). Co w takim przypadku? Nie ma wektorów własnych?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 00:12 przez Andreas, łącznie zmieniany 2 razy.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

wektor własny

Post autor: kamil13151 »

Źle obliczona wartość własna.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

wektor własny

Post autor: Andreas »

Ale to nie jest ta macierz wyjściowa, tylko ta z wstawionym \(\displaystyle{ t=-1}\).
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 00:22 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

wektor własny

Post autor: kamil13151 »

W takim przypadku nie ma wektorów własnych, ale pokaż tę macierz wyjściową.
ODPOWIEDZ