Kerf = Imf

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Sylwek2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 13 lis 2012, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 13 razy

Kerf = Imf

Post autor: Sylwek2 »

Podaj przykład przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ f:R ^{4} \rightarrow R ^{4}}\) takiego, że \(\displaystyle{ Kerf=Imf}\). Proszę o pomoc z tym zadaniem. Jedynie wiem, że wymiar obrazu i jądra musi być równy dwa, ale jak znaleźć wzór takiego przekształcenia?
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Kerf = Imf

Post autor: Spektralny »

Niech \(\displaystyle{ (e_1, e_2, e_3, e_4)}\) będzie dowolną bazą \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\). Zdefiniuj \(\displaystyle{ fe_1=fe_2 = e_1,\;fe_3= fe_4 = e_3}\).
Sylwek2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 13 lis 2012, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 13 razy

Kerf = Imf

Post autor: Sylwek2 »

Niestety dalej nie wiem jak to zrobić.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Kerf = Imf

Post autor: Spektralny »

Masz funkcję zadaną na bazie. Rozszerza się ona jednoznacznie do przekształcenia liniowego, nieprawdaż?
ODPOWIEDZ