\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&6&3\\-1&-2&1\end{array}\right] \cdot X = \left[\begin{array}{ccc}6&0\\1&-2\end{array}\right]}\)
Prosze o wskazówkę jak zacząć to zadanie.
Równania macierzowe jak zacząć?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Równania macierzowe jak zacząć?
A tak próbowałaś? Przekształćmy to wszystko.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&0\\1&-2\end{array}\right]^{-1} \left[\begin{array}{ccc}0&6&3\\-1&-2&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\\e&f\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)
Pozostaje odwrócić i wymnożyć.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&0\\1&-2\end{array}\right]^{-1} \left[\begin{array}{ccc}0&6&3\\-1&-2&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\\e&f\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)
Pozostaje odwrócić i wymnożyć.