Warunki rozwiązalności układów równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Warunki rozwiązalności układów równań

Post autor: sYa_TPS »

Zbadaj warunki rozwiązalności układów równań w zależności od parametrów a, b i
jeśli rozwiązania istnieją podaj je.

a) \(\displaystyle{ \begin{cases} ax + y = 2 \\ 3x - y = 1 \\ x + 4y = a \end{cases}}\)

b) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x - y + z + t = 1 \\ x + 2y -z + 4t = 2 \\ x + 7y - 4z + 11t = a \end{cases}}\)

Jak się do tego zabrać?
nicnieumiem1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2012, o 10:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow

Warunki rozwiązalności układów równań

Post autor: nicnieumiem1 »

najpierw musisz ułożyć macierz i sprowadzic ja do postataci schodkowej, potem sprawdzic ile rozwiazan jest, jeśli rząd macierzy pierwotnej jest równy rzedowi macierzy w postatci schodkowej, oraz ich liczba jest równa liczbie niewiadomych to macierz ma jedno rozwiazanie, jesli rzędy są sobie równe ale ich liczba jest mniejsza od liczby niewiadomych to jest nieskonczenie wiele rozwiazan, a jesli rzedy nie sa sobie rowne to nie ma rozwiazan.
ODPOWIEDZ