Mnożenie macierzy-czy można je pomnozyć w tym przypadku?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kocurinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 mar 2010, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pieńsk
Podziękował: 7 razy

Mnożenie macierzy-czy można je pomnozyć w tym przypadku?

Post autor: kocurinio »

Witam
Mam rozwiazac rownanie macierzowe
\(\displaystyle{ X^{T} \begin{bmatrix} -7&-4&\\19&11\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 17&10\\-43&-25\\3&2\end{bmatrix}}\)

Macierz mnożoną przez \(\displaystyle{ X^{T}}\) oznaczyłem sobie jako A, a tę po = jako C.
Wyliczyłem \(\displaystyle{ A^{-1} =\begin{bmatrix} -11&-4&\\19&7\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ AX=C}\)
\(\displaystyle{ A^{-1} AX= A^{-1} C}\)
\(\displaystyle{ X= A^{-1} C}\)

Tu rodzi się moje pytanie, czy mogę pomnożyć mającą 2 wiersze macierz \(\displaystyle{ A^{-1}}\) przez mającą 3 kolumny macierz C? Z tego co pamiętam to nie, ale w jakiś sposób to zadanie musi dac się rozwiązać...
szw1710

Mnożenie macierzy-czy można je pomnozyć w tym przypadku?

Post autor: szw1710 »

Raczej \(\displaystyle{ X^T=CA^{-1}}\). ten iloczyn da się wyliczyć. Ten, o który pytasz, nie. Mnożymy wyjściową równość z prawej przez \(\displaystyle{ A^{-1}}\).
ODPOWIEDZ