Dowód z macierzą
- Drzewo18
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 3 razy
Dowód z macierzą
Wykaż, że każda macierz kwadratowa stopnia drugiego \(\displaystyle{ \begin{vmatrix}a& b\\c &d\\\end{vmatrix}}\) spełnia równanie \(\displaystyle{ x^2-(a+d)x+(ad-bc)=0}\).
Ostatnio zmieniony 5 gru 2012, o 14:06 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Dowód z macierzą
Macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}a& b\\c &d\\\end{bmatrix}^2 -(a+d)\begin{bmatrix}a& b\\c &d\\\end{bmatrix}+(ad-bc)}\)
Te ostatnie wyrażenie to macierz diagonalna, gdzie elementy na głównej przekątnej, to \(\displaystyle{ (ad-bc)}\).
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}a& b\\c &d\\\end{bmatrix}^2 -(a+d)\begin{bmatrix}a& b\\c &d\\\end{bmatrix}+(ad-bc)}\)
Te ostatnie wyrażenie to macierz diagonalna, gdzie elementy na głównej przekątnej, to \(\displaystyle{ (ad-bc)}\).