Czy i dlaczego wektory są liniowo zależne?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Dartam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 mar 2012, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Czy i dlaczego wektory są liniowo zależne?

Post autor: Dartam »

Mam takie zadanie:

Niech wektory \(\displaystyle{ w_{1}, w_{2}, w_{3} ∈ R^{3}}\) będą liniowo niezależne i niech
\(\displaystyle{ v_{1} = w_{2} + w_{3}, v_{2} = w_{1} + w_{3}, v_{3} = w_{1} + w_{2}.}\)
(a) Czy i dlaczego wektory \(\displaystyle{ v_{1}, v_{2}, v_{3}}\) są liniowo zależne?
(b) Uzupełnij następujące zdania:
  • • Wektory \(\displaystyle{ v_{1}, v_{2}, v_{3}, w_{1}}\) są liniowo zależne, ponieważ .....
    • Wektory \(\displaystyle{ v_{1}}\) i \(\displaystyle{ u = [0, 0, 0]}\) są liniowo zależne, ponieważ .....
Pomoże mi ktoś je rozwiązać?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Czy i dlaczego wektory są liniowo zależne?

Post autor: Vardamir »

Opcja szukaj nie gryzie.

https://www.matematyka.pl/316383.htm
ODPOWIEDZ