równanie parametryczne lub kierunkowe prostej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tynusia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 lis 2012, o 20:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

równanie parametryczne lub kierunkowe prostej

Post autor: tynusia11 »

Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego typu zadania:
Wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=(2,3,1)}\) oraz równoległej do płaszczyzny \(\displaystyle{ x-y+7z-1=0}\) i przecinającej prostą l:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x- 2y -5z -7 =0 \\2x +y +1=0 \end{cases}}\)
Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, o 22:44 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
lackiluck1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 20 lis 2009, o 08:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

równanie parametryczne lub kierunkowe prostej

Post autor: lackiluck1 »

Znajdź płaszczyznę równoległą do danej, przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ P}\), na tej płaszczyźnie będzie leżała szukana prosta. Następnie znajdź punk przecięcia otrzymanej płaszczyzny z prostą \(\displaystyle{ l}\). Wektor łączący otrzymany punkt z punktem \(\displaystyle{ P}\) będzie wektorem kierunkowym szukanej prostej. Mając wektor kierunkowy i punkt należący do prostej można od razu napisać równanie prostej w postaci parametrycznej lub kierunkowej.
ODPOWIEDZ