Witam, potrafi mi ktoś pomóc z tym zadaniem?
Rozwiąż równanie macierzowe
\(\displaystyle{ AX + XA^{T} = I_{2},}\)
gdzie
\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{cc}-2&3\\0&-4\end{array}\right]}\)
Rozwiązać równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 27 lis 2012, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xD
- Podziękował: 8 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
Ostatnio zmieniony 27 lis 2012, o 11:53 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
Podstawić \(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\) i wyznaczyć niewiadome współczynniki rozwiązując odpowiedni układ równań.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
\(\displaystyle{ AX + XA^{T} = I_{2},}\)
\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{cc}-2&3\\0&-4\end{array}\right]\ \ \ \to\ \ \ A^T=\left[\begin{array}{cc}-2&0\\3&-4\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ I_2 = \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{cc}-2&3\\0&-4\end{array}\right]\ \ \ \to\ \ \ A^T=\left[\begin{array}{cc}-2&0\\3&-4\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ I_2 = \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 27 lis 2012, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xD
- Podziękował: 8 razy