Rzut prostej na płaszczyznę

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Miixx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 28 paź 2012, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Rzut prostej na płaszczyznę

Post autor: Miixx »

Mam takie zadanie:
Wyznaczyć rzut prostej L: \(\displaystyle{ \frac{x-1}{1} = \frac{y-1}{2} = \frac{z+1}{0}}\) na łaszczyznę \(\displaystyle{ \pi : x + 2y - 2z -1 = 0}\)

Robię to tak, że wyznaczam punkt wspólny prostej i płaszczyzny, a następnie z pęku płaszczyzn wyznaczam płaszczyznę prostopadłą do danej prostej przechodzącą przez naszą płaszczyznę. I tu się zacinam. Bo nie mogę wyznaczyć punktu przecięcia tych płaszczyzn.

Płaszczyzna prostopadła wychodzi: \(\displaystyle{ \pi _{2} = 2x - y - 1 = 0}\)
A punkt przecięcia \(\displaystyle{ Q \left( \frac{1}{5}, - \frac{3}{5}, -1 \right)}\)

Jak wyznaczyć rzut tej prostej?
ODPOWIEDZ