układ z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
alpen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 maja 2012, o 14:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 1 raz

układ z parametrem

Post autor: alpen »

dla jakiej wartości parametru a układ ma rozwiązania niezerowe ?

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2ax+3y+z=0\\5x-y+2z=0\\3x+2y+3z=0 \end{array}}\)

zrobiłem z tego macierz

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2a&3&1\\5&-1&2\\3&2&3\end{array}\right]}\)

i z Saurussa detA \(\displaystyle{ -14a=-14}\)

Co dalej ?
ODPOWIEDZ