Czy ktoś mógłby mi w skrócie powiedzieć jak się oblicza sumę prostą? Może być na przykładzie
\(\displaystyle{ V _{t}=lin((1,2,1,3)(3,5,2,4),(1,3,t,8))
W _{s}= \left[\begin{array}{cccc}1&1&2&1\\2&3&4&3\\3&1&6&s\end{array}\right]}\)
i dla jakich \(\displaystyle{ t,s \in R}\) zachodzi \(\displaystyle{ R ^{4}=V _{t}\oplus W_{t}}\)
Suma prosta
- rachu_ciachu
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 21:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bstok
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
Suma prosta
Część wspólna \(\displaystyle{ V_{t}}\) i \(\displaystyle{ W_{t}}\) ma być równa \(\displaystyle{ 0}\).
Poza tym:
\(\displaystyle{ V + W = R^{4}}\) lub \(\displaystyle{ dim V + dim W = 4}\)
Poza tym:
\(\displaystyle{ V + W = R^{4}}\) lub \(\displaystyle{ dim V + dim W = 4}\)