baza części wspólnej podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sulaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 24 wrz 2011, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 78 razy
Pomógł: 10 razy

baza części wspólnej podprzestrzeni

Post autor: sulaw »

Dla danych podprzestrzeni \(\displaystyle{ W _{1}}\) i \(\displaystyle{ W _{2}}\) przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ \RR ^{4}}\) znaleźć bazę podprzestrzeni \(\displaystyle{ W _{1} \cap W _{2}}\):
\(\displaystyle{ W _{1} = lin([1,7,7,8],[2,6,5,7])}\)
\(\displaystyle{ W _{2} = lin ([5,7,-1,8],[5,8,-1,9])}\)

Wystarczy mi chociaż schemat postępowania z tego typu zadaniami.
Brian221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 9 paź 2010, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 5 razy

baza części wspólnej podprzestrzeni

Post autor: Brian221 »

Metoda jest taka. Obie bazy przedstawić jako układ równań. Potem wszystkie otrzymane rownania umiescić w jednej macierzy i wyliczyć baze przestrzeni opisywaną przez rozwiazania tego układu rownan.
Zrobilem tak, jednak otrzymałem wektor zerowy, a widać, ze \(\displaystyle{ dim = 1}\). Moze spróbuj tą metoda i napisz czy cos Ci wyszlo
ODPOWIEDZ