Kombinacja liniowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ignis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 28 gru 2009, o 13:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Kombinacja liniowa

Post autor: ignis »

Cześć,

Podczas tłumaczenia artykułu w książce natknęłam się na taki problem:

Przepiszę kawałek tłumaczenia:
Załóżmy, że \(\displaystyle{ p=(p_1 ,\dots \p_n)\in \mathbb{C}^n}\). Niech:
\(\displaystyle{ (x-p)^{\alpha}= (x_1 - p_1 )^{\alpha_1}\cdot \dots \cdot (x_n - p_n )^{\alpha_n}}\),
gdzie \(\displaystyle{ (x-p)^{\alpha}}\) ma stopień całkowity \(\displaystyle{ |\alpha|=\alpha_1 + \dots \alpha_n}\). Weźmy teraz dowolny wielomian \(\displaystyle{ f\in \mathbb{C}[x_1 , \dots ,x_n]}\) o stopniu maksymalnym \(\displaystyle{ d}\). Możemy zapisać \(\displaystyle{ f}\) jako wielomian w \(\displaystyle{ x_i - p_i}\), więc \(\displaystyle{ f}\) jest k- liniową kombinacją \(\displaystyle{ (x-p)^{\alpha}}\), dla \(\displaystyle{ |\alpha| \le d}\)...

W związku z powyższym tekstem mam takie pytania:
co oznacza, że "Możemy zapisać \(\displaystyle{ f}\) jako wielomian w \(\displaystyle{ x_i - p_i}\)
oraz drugie: jak wygląda uzasadnienie do: "więc \(\displaystyle{ f}\) jest k- liniową kombinacją \(\displaystyle{ (x-p)^{\alpha}}\), dla \(\displaystyle{ |\alpha| \le d}\) "

Bardzo prosze o odpowiedź, pozdrawiam.-- 21 lis 2012, o 19:32 --Potrafiłby ktoś pomóc ?
Bardzo proszę
ODPOWIEDZ