Znajdź przestrzeń generowaną - macierze 3x3

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matio_turbo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 maja 2009, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Znajdź przestrzeń generowaną - macierze 3x3

Post autor: matio_turbo »

Witam.

Znajdź przestrzeń generowaną:

\(\displaystyle{ lin \{ \left[\begin{array}{ccc}0&1&0\\-1&0&0\\0&0&0\end{array}\right] , \left[\begin{array}{ccc}0&0&2\\0&0&0\\2&0&0\end{array}\right] , \left[\begin{array}{ccc}0&0&0\\0&0&3\\0&-3&0\end{array}\right] \}}\)

Myślałem nad tym, żeby (jeśli oznaczę macierze jako A,B i C), to zrobić coś takiego:
\(\displaystyle{ \alpha A + \beta B + \gamma C = \left[\begin{array}{ccc}a&b&c\\d&e&f\\g&h&i\end{array}\right]}\), ale nie wiem co z tym dalej zrobić. Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ