dziwne równanie
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
dziwne równanie
Cześć : )
Mam do rozwiązania takie zadanie:
\(\displaystyle{ A^{2}= I_{2}}\)
Chodzi oczywiscie o macierze : ) A jest kwadratowa i \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) i \(\displaystyle{ I_{2}= \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)
Robie tak:
\(\displaystyle{ A^{2}=\left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]= \left[\begin{array}{cc}a^{2}+bc &ab+bd\\ca+cd&d^{2}+bc \end{array}\right]}\)
Teraz przyrównuje i w sumie to problem sprowadza sie do tego, ze nie umiem rozwiazac tego ukladu równań:
\(\displaystyle{ a^{2}+bc = 1 \\ ab+bd=0 \\ ca+cd=0 \\ d^{2}+bc=1}\)
Prosze o pomoc i wmiare normalny sposob rozwiazywania tego typu ukladow : )
Mam do rozwiązania takie zadanie:
\(\displaystyle{ A^{2}= I_{2}}\)
Chodzi oczywiscie o macierze : ) A jest kwadratowa i \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) i \(\displaystyle{ I_{2}= \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)
Robie tak:
\(\displaystyle{ A^{2}=\left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]= \left[\begin{array}{cc}a^{2}+bc &ab+bd\\ca+cd&d^{2}+bc \end{array}\right]}\)
Teraz przyrównuje i w sumie to problem sprowadza sie do tego, ze nie umiem rozwiazac tego ukladu równań:
\(\displaystyle{ a^{2}+bc = 1 \\ ab+bd=0 \\ ca+cd=0 \\ d^{2}+bc=1}\)
Prosze o pomoc i wmiare normalny sposob rozwiazywania tego typu ukladow : )
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
dziwne równanie
Pierwsze minus czwarte \(\displaystyle{ a^2=d^2 \iff \left( a=d \vee a=-d\right)}\). Rozpatrz teraz dwa przypadki, będzie prościej.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
dziwne równanie
Nadal nie wiem co z tym zrobić, dochodze do takich postaci równań z których nic nie wnioskuje.`
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
dziwne równanie
Niech \(\displaystyle{ d=a}\), do rozpatrzenia:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+bc=1 \\ ab+ab=0 \\ ac+ac=0 \end{cases} \iff \begin{cases} a^2+bc=1 \\ ab=0 \\ ac=0 \end{cases}}\)
Z drugiego mamy \(\displaystyle{ ab=0 \iff \left( a=0 \vee b=0\right)}\)
To teraz dla \(\displaystyle{ a=0}\) mamy: \(\displaystyle{ bc=1 \iff c= \frac{1}{b}}\).
Zatem jednym z rozwiązań jest: \(\displaystyle{ \left( a,b,c,d \right) = \left( 0,b, \frac{1}{b},0 \right)}\).
Dalej już chyba wiadome jak rozwiązywać? Teraz dla \(\displaystyle{ b=0}\), a potem znów od początku dla \(\displaystyle{ d=-a}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+bc=1 \\ ab+ab=0 \\ ac+ac=0 \end{cases} \iff \begin{cases} a^2+bc=1 \\ ab=0 \\ ac=0 \end{cases}}\)
Z drugiego mamy \(\displaystyle{ ab=0 \iff \left( a=0 \vee b=0\right)}\)
To teraz dla \(\displaystyle{ a=0}\) mamy: \(\displaystyle{ bc=1 \iff c= \frac{1}{b}}\).
Zatem jednym z rozwiązań jest: \(\displaystyle{ \left( a,b,c,d \right) = \left( 0,b, \frac{1}{b},0 \right)}\).
Dalej już chyba wiadome jak rozwiązywać? Teraz dla \(\displaystyle{ b=0}\), a potem znów od początku dla \(\displaystyle{ d=-a}\).
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
dziwne równanie
Dzieki wielkie ! : ) O taka pomoc mi chodzilo : )
Jesli jeszcze masz chwile, to moglbys mi mniej wiecej wytlumaczyc istote szukania macierzy przemiennych? Czesto dochodze do zawilych rownan z ktorych nagle wybrac musze kilka niewiadomych za parametry. Skad mam wiedziec kiedy cos jest parametrem i ile ma ich byc?
Pozdrawiam! : )
-- 18 lis 2012, o 16:14 --
kamil13151, gdy rozpatruje drugi przypadek dla \(\displaystyle{ a=-d}\) dochodze do tylko jednego równania \(\displaystyle{ a^{2}+bc=1}\) . Co mam dalej zrobić?-- 18 lis 2012, o 16:22 --Mam po prostu uznać \(\displaystyle{ b,c}\) za parametry i wyliczyć \(\displaystyle{ a}\) jako \(\displaystyle{ a=\pm \sqrt{1-bc}}\)
I uzyskam w ten sposób 2 rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}\sqrt{1-bc}&b\\c&-\sqrt{1-bc}\end{array}\right] \vee \left[\begin{array}{cc}-\sqrt{1-bc}&b\\c&\sqrt{1-bc}\end{array}\right]}\)
Jesli jeszcze masz chwile, to moglbys mi mniej wiecej wytlumaczyc istote szukania macierzy przemiennych? Czesto dochodze do zawilych rownan z ktorych nagle wybrac musze kilka niewiadomych za parametry. Skad mam wiedziec kiedy cos jest parametrem i ile ma ich byc?
Pozdrawiam! : )
-- 18 lis 2012, o 16:14 --
kamil13151, gdy rozpatruje drugi przypadek dla \(\displaystyle{ a=-d}\) dochodze do tylko jednego równania \(\displaystyle{ a^{2}+bc=1}\) . Co mam dalej zrobić?-- 18 lis 2012, o 16:22 --Mam po prostu uznać \(\displaystyle{ b,c}\) za parametry i wyliczyć \(\displaystyle{ a}\) jako \(\displaystyle{ a=\pm \sqrt{1-bc}}\)
I uzyskam w ten sposób 2 rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}\sqrt{1-bc}&b\\c&-\sqrt{1-bc}\end{array}\right] \vee \left[\begin{array}{cc}-\sqrt{1-bc}&b\\c&\sqrt{1-bc}\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
dziwne równanie
Zgodnie z regulaminem musisz stworzyć nowy temat.wytlumaczyc istote szukania macierzy przemiennych?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-d \\ a^{2}+bc=1 \end{cases}}\) Musisz wziąć dwie zmienne zależne, np. \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\).
Zatem:
\(\displaystyle{ a^{2}+bc=1 \iff c= \frac{1-a^2}{b}}\)
\(\displaystyle{ \left( a,b,c,d \right) = \left( a,b, \frac{1-a^2}{b},-a \right)}\)
Sprawdź jeszcze co dla \(\displaystyle{ b=0}\).
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
dziwne równanie
A moje rozwiazanie jest tez ok?
I czy moge wziąć sobie dowolną dwojke za zmienne zalezne?
I czy moge wziąć sobie dowolną dwojke za zmienne zalezne?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, o 16:29 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
dziwne równanie
Nie bardzo rozumiem po co napisałeś te macierze?I uzyskam w ten sposób 2 rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}\sqrt{1-bc}&b\\c&-\sqrt{1-bc}\end{array}\right] \vee \left[\begin{array}{cc}-\sqrt{1-bc}&b\\c&\sqrt{1-bc}\end{array}\right]}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
dziwne równanie
No są to macierze które, dla dowolnych zmiennych \(\displaystyle{ b,c}\), po podniesieniu do kwadratu dadza mi macierz jednostkowa \(\displaystyle{ I_{2}}\) tak?-- 18 lis 2012, o 16:34 --Ale również musze rozważyć xo bedzie gdy iloczyn \(\displaystyle{ bc}\) bedzie mniejszy od zera. Ehh... Coraz ciezsze to zadanie..
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
dziwne równanie
Tak, zgadza się, te macierze są ok. Jeżeli masz wypisać wszystkie rozwiązania to współczuję .
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
dziwne równanie
Raczej nierówność w drugą stronę? Zobacz, że tym co rozpatrujesz rozwiązania mieć nie będzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
dziwne równanie
No zaraz zaraz. Ale przecież rozwiązaniem tego równania jest także macierz jednostkowa I, a także (-1)I. Też pomnożona przez siebie daje macierz jednostkową I. Więc to na pewno nie jest jedyne rozwiązanie. Także rozwiązaniami będą macierze [1,0,-1,0] oraz [-1,0,1,0], czyli odpowiadające odwzorowaniom przezucania symetrycznego, obrót o 180 stopni dla [-1,0,-1,0]. Tych rozwiązań jest dużo więcej.kamil13151 pisze:Zatem jednym z rozwiązań jest: \(\displaystyle{ \left( a,b,c,d \right) = \left( 0,b, \frac{1}{b},0 \right)}\).
Dalej już chyba wiadome...