Układ równań w ciele liczb modulo

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
hubertwojtowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 269
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Słupsk
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 32 razy

Układ równań w ciele liczb modulo

Post autor: hubertwojtowicz »

Witam, prosiłbym o sprawdzenie czy jest to zrobione poprawnie:
(a)w ciele liczb \(\displaystyle{ Z _{3}}\)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&0&2&1\\0&1&2&2\\2&0&1&1\end{array}\right| 2w_{1} \rightarrow \left|\begin{array}{cccc}2&0&1&2\\0&1&2&2\\2&0&1&1\end{array}\right| w_{3}-w_{1} \rightarrow \left|\begin{array}{cccc}2&0&1&2\\0&1&2&2\\0&0&0&2\end{array}\right|}\) Sprzeczność.
(b)w ciele liczb \(\displaystyle{ Z _{5}}\)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&0&2&1\\0&1&2&2\\2&0&1&1\end{array}\right| 2w_{1} \rightarrow \left|\begin{array}{cccc}2&0&4&2\\0&1&2&2\\2&0&1&1\end{array}\right| w_{3}-w_{1} \rightarrow \left|\begin{array}{cccc}2&0&4&2\\0&1&2&2\\0&0&2&2\end{array}\right| \rightarrow \left|\begin{array}{cccc}1&0&2&1\\0&1&2&2\\0&0&1&1\end{array}\right|}\)
Stąd \(\displaystyle{ z=1; y=0; x=1-2=4}\)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ