baza przestrzeni, proste pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 24 wrz 2011, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 78 razy
- Pomógł: 10 razy
baza przestrzeni, proste pytanie
Nie rozumiem tego przykładu z książki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}+2x _{2}+x _{3}+3x _{4}=0 \\2x _{1}+5x _{2} +4 _{3}+4x _{4}=0\\
x _{1}+3x _{2}+3x _{3} +x _{4} =0 \end{cases}}\)
Sprowadzamy macierz tego układu do zredukowanej postaci schodkowej:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&3&0\\2&5&4&4&0\\1&3&3&1&0\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ \rightarrow}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&3&0\\0&1&2&-2&0\\0&1&2&-2&0\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ \rightarrow}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&-3&7&0\\0&1&2&-2&0\\0&0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
Zatem układ \(\displaystyle{ U}\) jest równoważny układowi (od tego miejsca nie rozumiem):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}-3x _{3}+x _{4}=0 \\x _{2}+2x _{3}-2x _{4}=0 \end{cases}}\)
i ma rozwiązanie ogólne
\(\displaystyle{ U'}\): \(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}=3x _{3}-x _{4} \\x _{2}= -x _{3}+2x _{4} \end{cases}}\)
Stąd wektory \(\displaystyle{ \gamma _{1} =(3,-2,1,0)}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma _{2}=(-1,2,0,1)}\) są bazą przestrzeni rozwiązań układu \(\displaystyle{ U}\)
Zaznaczyłem moment od którego nie rozumiem co się dzieje. Widzę, że w macierzy jest co innego niż w ponownym zapisaniu układu równań. Nie rozumiem tych przejść od zakończenia licznie na macierzy.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}+2x _{2}+x _{3}+3x _{4}=0 \\2x _{1}+5x _{2} +4 _{3}+4x _{4}=0\\
x _{1}+3x _{2}+3x _{3} +x _{4} =0 \end{cases}}\)
Sprowadzamy macierz tego układu do zredukowanej postaci schodkowej:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&3&0\\2&5&4&4&0\\1&3&3&1&0\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ \rightarrow}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&3&0\\0&1&2&-2&0\\0&1&2&-2&0\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ \rightarrow}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&-3&7&0\\0&1&2&-2&0\\0&0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
Zatem układ \(\displaystyle{ U}\) jest równoważny układowi (od tego miejsca nie rozumiem):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}-3x _{3}+x _{4}=0 \\x _{2}+2x _{3}-2x _{4}=0 \end{cases}}\)
i ma rozwiązanie ogólne
\(\displaystyle{ U'}\): \(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}=3x _{3}-x _{4} \\x _{2}= -x _{3}+2x _{4} \end{cases}}\)
Stąd wektory \(\displaystyle{ \gamma _{1} =(3,-2,1,0)}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma _{2}=(-1,2,0,1)}\) są bazą przestrzeni rozwiązań układu \(\displaystyle{ U}\)
Zaznaczyłem moment od którego nie rozumiem co się dzieje. Widzę, że w macierzy jest co innego niż w ponownym zapisaniu układu równań. Nie rozumiem tych przejść od zakończenia licznie na macierzy.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
baza przestrzeni, proste pytanie
W jednym miejscu jest zapewne błąd. Zamiast \(\displaystyle{ 7}\) wtargnęła \(\displaystyle{ 1}\) (pewnie dlatego, że podobnie wygląda).
Rozpiszmy:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\red 1 \black x _{1} \blue -3 \black x _{3}\green +7 \black x _{4}=0 \\ \violet 1 \black x _{2}\blue +2 \black x _{3} \green -2 \black x _{4}=0 \end{cases}}\)
A teraz popatrzmy na macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} \red 1 \black&0&\blue -3 \black&\green 7\black&0\\0&\violet 1 \black&\blue 2 \black&\green -2 \black&0\\0&0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
Rozpiszmy:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\red 1 \black x _{1} \blue -3 \black x _{3}\green +7 \black x _{4}=0 \\ \violet 1 \black x _{2}\blue +2 \black x _{3} \green -2 \black x _{4}=0 \end{cases}}\)
A teraz popatrzmy na macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} \red 1 \black&0&\blue -3 \black&\green 7\black&0\\0&\violet 1 \black&\blue 2 \black&\green -2 \black&0\\0&0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 24 wrz 2011, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 78 razy
- Pomógł: 10 razy
baza przestrzeni, proste pytanie
a skąd się wzięły te wektory \(\displaystyle{ \gamma}\)? wyglądają inaczej niż te z macierzy.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 21:42 przez sulaw, łącznie zmieniany 1 raz.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
baza przestrzeni, proste pytanie
Powiedzmy, że mamy już:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}-3x _{3}+7x _{4}=0 \\x _{2}+2x _{3}-2x _{4}=0 \end{cases}}\)
Chcemy znaleźć przestrzeń, którą rozpina zbiór rozwiązań tego układu. W tym celu możemy wyznaczyć któreś ze zmiennych i sparametryzować układ. Mamy dwa równania i cztery niewiadome - prosty rachunek mówi, że wymiar przestrzeni rozwiązań układu będzie równy \(\displaystyle{ 2}\). A więc wyznaczmy dwie dowolne zmienne z układu i potraktujmy je jako parametr.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}=3x_3-7x_4 \\x _{2}=-2x_3+2x_4 \end{cases}}\)
Zauważmy, że każdą zmienną możemy teraz opisać za pomocą dwóch parametrów, \(\displaystyle{ x_3}\), \(\displaystyle{ x_4}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}=3x_3-7x_4 \\x _{2}=-2x_3+2x_4 \\ x_3 = x_3 \\ x_4 = x_4\end{cases}}\)
Gdybyśmy chcieli to zapisać wektorowo:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c} x_1 \\ x_2 \\ x_3 \\ x_4 \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c} 3x_3-7x_4 \\ -2x_3+2x_4 \\ x_3 \\ x_4 \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c} 3x_3 \\ -2x_3 \\ x_3 \\ 0 \end{array}\right]+\left[\begin{array}{c} -7x_4 \\ 2x_4 \\ 0 \\ x_4 \end{array}\right]=x_3\left[\begin{array}{c} 3 \\ -2 \\ 1 \\ 0 \end{array}\right]+x_4\left[\begin{array}{c} -7 \\ 2 \\ 0 \\ 1 \end{array}\right]}\)
Stąd możemy zapisać, że każdy wektor rozwiązań z \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\) jest kombinacją liniową dwóch wymienionych wyżej:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c} 3 \\ -2 \\ 1 \\ 0 \end{array}\right],\ \left[\begin{array}{c} -7 \\ 2 \\ 0 \\ 1 \end{array}\right]}\)
Te wektory rozpinają przestrzeń rozwiązań układu.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}-3x _{3}+7x _{4}=0 \\x _{2}+2x _{3}-2x _{4}=0 \end{cases}}\)
Chcemy znaleźć przestrzeń, którą rozpina zbiór rozwiązań tego układu. W tym celu możemy wyznaczyć któreś ze zmiennych i sparametryzować układ. Mamy dwa równania i cztery niewiadome - prosty rachunek mówi, że wymiar przestrzeni rozwiązań układu będzie równy \(\displaystyle{ 2}\). A więc wyznaczmy dwie dowolne zmienne z układu i potraktujmy je jako parametr.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}=3x_3-7x_4 \\x _{2}=-2x_3+2x_4 \end{cases}}\)
Zauważmy, że każdą zmienną możemy teraz opisać za pomocą dwóch parametrów, \(\displaystyle{ x_3}\), \(\displaystyle{ x_4}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}=3x_3-7x_4 \\x _{2}=-2x_3+2x_4 \\ x_3 = x_3 \\ x_4 = x_4\end{cases}}\)
Gdybyśmy chcieli to zapisać wektorowo:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c} x_1 \\ x_2 \\ x_3 \\ x_4 \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c} 3x_3-7x_4 \\ -2x_3+2x_4 \\ x_3 \\ x_4 \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c} 3x_3 \\ -2x_3 \\ x_3 \\ 0 \end{array}\right]+\left[\begin{array}{c} -7x_4 \\ 2x_4 \\ 0 \\ x_4 \end{array}\right]=x_3\left[\begin{array}{c} 3 \\ -2 \\ 1 \\ 0 \end{array}\right]+x_4\left[\begin{array}{c} -7 \\ 2 \\ 0 \\ 1 \end{array}\right]}\)
Stąd możemy zapisać, że każdy wektor rozwiązań z \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4}\) jest kombinacją liniową dwóch wymienionych wyżej:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c} 3 \\ -2 \\ 1 \\ 0 \end{array}\right],\ \left[\begin{array}{c} -7 \\ 2 \\ 0 \\ 1 \end{array}\right]}\)
Te wektory rozpinają przestrzeń rozwiązań układu.
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 24 wrz 2011, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 78 razy
- Pomógł: 10 razy
baza przestrzeni, proste pytanie
bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas
EDIT
czy są inne metody znajdowania bazy (przynajmniej na etapie początkowym nauki algebry), czy to jedyna?
EDIT
czy są inne metody znajdowania bazy (przynajmniej na etapie początkowym nauki algebry), czy to jedyna?