Macierz odwrotna na podstawie macierzy kwadratowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
diego_maradona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 16 cze 2010, o 00:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 80 razy

Macierz odwrotna na podstawie macierzy kwadratowej

Post autor: diego_maradona »

Niech \(\displaystyle{ A^{2} = \left[\begin{array}{cccc}4&0&0&0\\0&4&0&0\\0&0&4&0\\0&0&0&4\end{array}\right]}\)

Jak teraz szybko wyznaczyć \(\displaystyle{ A ^{-1}}\)?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Macierz odwrotna na podstawie macierzy kwadratowej

Post autor: pyzol »

A to jest diagonalna. Więc na przekątnej pojawi się \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
ODPOWIEDZ