podprzestrzeń liniowa- początki

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sulaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 24 wrz 2011, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 78 razy
Pomógł: 10 razy

podprzestrzeń liniowa- początki

Post autor: sulaw »

miałem niedawno wprowadzone przestrzenie liniowe i nie za bardzo je rozumiem. W ramach nauki robię zadanie ze skryptu Koźniewskiego. Niestety nie ma on odpowiedzi, żeby sprawdzić, czy dobrze kombinuję, co w połączeniu z moim nierozumieniem pod/przestrzeni liniowych jest sporym kłopotem.
Zadanie jest takie: Sprawdzić, czy każdy z poniższych podzbiorów w \(\displaystyle{ \RR ^{2}}\) spełnia definicję podprzestrzeni:
a) \(\displaystyle{ \left\{ \left( x _{1} ,x _{2} \right);x _{1} , x _{2} \in \ZZ \right\}}\)
Suma dwóch liczb całkowitych jest całkowita więc pierwszy warunek na podprzestrzeń jest spełniony. Nie za bardzo niestety wiem, jak poradzić sobie z drugim warunkiem.
b)\(\displaystyle{ \left\{\left( x _{1},x _{2} \right);x _{1}=0 lub x _{2}=0 \right\}}\)
c)\(\displaystyle{ \left\{ \left( x _{1},x _{2} \right);\left| x _{1} \right|- \left| x _{2} \right| =1 \right\}}\)

Bardzo proszę o pomoc, a szczególnie o wytłumaczenie, jak się sprawdza tego typu przykłady.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

podprzestrzeń liniowa- początki

Post autor: kamil13151 »

a) Mnożenie przez skalar będzie zawsze spełnione? \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot \left( 1,2\right) \notin \ZZ}\)
sulaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 24 wrz 2011, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 78 razy
Pomógł: 10 razy

podprzestrzeń liniowa- początki

Post autor: sulaw »

Czyli wystarczyło wziąć dowolny skalar z \(\displaystyle{ \RR}\). Zastanawiałem się, czy skalar ma być z liczb całkowitych, czy też z rzeczywistych. Czy mógłbyś podpowiedzieć, jak zrobić dalsze przykłady?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

podprzestrzeń liniowa- początki

Post autor: kamil13151 »

Nie, definicja jasno mówi, że dla dowolnego skalara ma to być spełnione.

b) Jak łatwo dostrzec mnożenie przez skalar będzie zawsze spełnione, zatem pozostaje nam rozpatrzenie drugiego warunku, ale łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ (0,1)+(1,0)=(1,1)}\), a ten wektor już nie należy.

c) Spróbuj zrobić.
sulaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 24 wrz 2011, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 78 razy
Pomógł: 10 razy

podprzestrzeń liniowa- początki

Post autor: sulaw »

Nie spełnia warunku na mnożenie przez skalar: gdy np. \(\displaystyle{ x _{1}=5; x_{2}=4; skalar=2}\).
Nie spełnia warunku na dodawanie dwóch wektorów: np. \(\displaystyle{ (5,4)+(6,5)= (11,9)}\) a to nie należy.

Dzięki wielkie za pomoc. Ale czy mógłbyś mi na jakimś dowolnym przykładzie pokazać, jak udowodnić, że jakiś podzbiór jest podprzestrzenią liniową?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

podprzestrzeń liniowa- początki

Post autor: kamil13151 »

Nie musisz sprawdzać obu warunków, wystarczy, że jednego nie spełni to już wiadomo, że nie jest podprzestrzenią.

Zerknij tutaj: 311703.htm
sulaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 24 wrz 2011, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 78 razy
Pomógł: 10 razy

podprzestrzeń liniowa- początki

Post autor: sulaw »

Chciałem sprawdzić oba, żeby trochę wprawy nabrać
Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ