Baza i wymiar przestrzeni wektorowej
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Baza i wymiar przestrzeni wektorowej
Witam,
natrafiłem na typ zadań, których nie jestem w stanie rozwiązać. Nie bardzo wiem, od czego w ogóle zacząć, więc prosiłbym o wskazówki:
1. Znajdź bazę i wymiar przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ (A, +, R, \cdot)}\), gdzie \(\displaystyle{ A = \{{ (z _{1}, z_{2}, z_{3}, z_{4} ) \in C^{4} : z _{1} + z_{2} + z_{3} = 0, z_{1} - z_{3} = 0 }\}}\). Znajdź współrzędne wektora \(\displaystyle{ (0,0,0,1+i)}\) w tej bazie.
2. Podaj bazę przestrzeni \(\displaystyle{ V = lin (x^{2} + 3x +1, -x^{2} + 2x + 2, 2x^{2} - 9x -, x^{2} + 2x +2)}\) i znajdź w tej bazie współrzędne wektorów \(\displaystyle{ w_{1}(x) = -x^{2} + 2x +2}\) oraz \(\displaystyle{ w_{2}(x) = 1}\).
natrafiłem na typ zadań, których nie jestem w stanie rozwiązać. Nie bardzo wiem, od czego w ogóle zacząć, więc prosiłbym o wskazówki:
1. Znajdź bazę i wymiar przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ (A, +, R, \cdot)}\), gdzie \(\displaystyle{ A = \{{ (z _{1}, z_{2}, z_{3}, z_{4} ) \in C^{4} : z _{1} + z_{2} + z_{3} = 0, z_{1} - z_{3} = 0 }\}}\). Znajdź współrzędne wektora \(\displaystyle{ (0,0,0,1+i)}\) w tej bazie.
2. Podaj bazę przestrzeni \(\displaystyle{ V = lin (x^{2} + 3x +1, -x^{2} + 2x + 2, 2x^{2} - 9x -, x^{2} + 2x +2)}\) i znajdź w tej bazie współrzędne wektorów \(\displaystyle{ w_{1}(x) = -x^{2} + 2x +2}\) oraz \(\displaystyle{ w_{2}(x) = 1}\).
Ostatnio zmieniony 16 lis 2012, o 17:12 przez novy154, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Baza i wymiar przestrzeni wektorowej
No mam
\(\displaystyle{ z_{1} = z_{3}
z_{2} = -2z_{3}
z_{3} = t \in R}\)
(?)
i co dalej?
\(\displaystyle{ z_{1} = z_{3}
z_{2} = -2z_{3}
z_{3} = t \in R}\)
(?)
i co dalej?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2012, o 17:14 przez novy154, łącznie zmieniany 3 razy.
Baza i wymiar przestrzeni wektorowej
No i ile mamy rozwiązań tego układu? Wypisać musisz rozwiązanie w postaci ogólnej
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
Baza i wymiar przestrzeni wektorowej
skoro zbiór rozwiazan to :
\(\displaystyle{ (z_{3}, -2z_{3}, z_{3}, z_{4})}\)
to bazą są:
\(\displaystyle{ (1, -2, 1, 0), (0, 0, 0, 1)}\)
\(\displaystyle{ (z_{3}, -2z_{3}, z_{3}, z_{4})}\)
to bazą są:
\(\displaystyle{ (1, -2, 1, 0), (0, 0, 0, 1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
Baza i wymiar przestrzeni wektorowej
wspołrzędne to \(\displaystyle{ [0, 1+i]}\)
W drugim trzeba zaczac od sprawdzenia niezaleznosci podanych wektorow. Byc moze ktorys z nich jest liniowa kombinacja pozostalych
W drugim trzeba zaczac od sprawdzenia niezaleznosci podanych wektorow. Byc moze ktorys z nich jest liniowa kombinacja pozostalych
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Baza i wymiar przestrzeni wektorowej
Oczywiście \(\displaystyle{ 1+i}\), masz racje, pomyliłem się.
A co z takim wariantem zadania pierwszego? :
Znaleźć bazę i wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ (A, C, +, \cdot )}\) oraz \(\displaystyle{ (A, R, +, \cdot )}\), gdzie \(\displaystyle{ A=\{ (z_{1}, z_{2}, z_{3}, z_{4}) \in C^{4} : z_{1} + z_{2} + z_{3} + z_{4}, z_{1} = iz_{2} \}}\)
Będzie jakaś różnica w rozwiązaniu ze względu na różnicę zbiorów w pierwszej części polecenia?
A co z takim wariantem zadania pierwszego? :
Znaleźć bazę i wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ (A, C, +, \cdot )}\) oraz \(\displaystyle{ (A, R, +, \cdot )}\), gdzie \(\displaystyle{ A=\{ (z_{1}, z_{2}, z_{3}, z_{4}) \in C^{4} : z_{1} + z_{2} + z_{3} + z_{4}, z_{1} = iz_{2} \}}\)
Będzie jakaś różnica w rozwiązaniu ze względu na różnicę zbiorów w pierwszej części polecenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
Baza i wymiar przestrzeni wektorowej
A wlaśnie, w pierwotnej wersji zadania A bylo przestrzenia liniowa nad ciałem liczb rzeczywistych, a jedna ze wspolrzednych wyszla nam zespolona - czy to nie powoduje jakiegos zgrzytu?
Co to tego wariantu to wydaje mi sie ze nie ma roznicy.
Co to tego wariantu to wydaje mi sie ze nie ma roznicy.