Macierz mnożenie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bakter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 lis 2012, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica

Macierz mnożenie

Post autor: bakter »

Witam, męczę się trochę nad tym przykladem ponieważ nie wychodzi mi taki wynik jak w kalkulatorze, mógłby mi ktoś rozpisać/wytłumaczyć jak go rozwiązać?

\(\displaystyle{ A \cdot B}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-2&1\\1&1&3\\1&2&-3\\2&0&2\end{bmatrix}}\)


\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&2&-1\\1&3&2&1\\1&1&2&-3\end{bmatrix}}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Macierz mnożenie

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ \begin{array}{ccc|cccc}
&&&1&2&2&-1 \\
&&&1&3&2&1 \\
&&&1&1&2&-3 \\ \hline
0&-2&1&-1&-5&-2&-5 \\
1&1&3&5&8&10&-9 \\
1&2&-3&0&5&0&10 \\
2&0&2&4&6&8&-8
\end{array}}\)
ODPOWIEDZ