Równania macierzowe z liczbami zespolonymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
suspectnick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Równania macierzowe z liczbami zespolonymi

Post autor: suspectnick »

Rozwiąż równanie macierzowe:

\(\displaystyle{ X-iX^{T} = \left[\begin{array}{ccc}4i&0\\6-2i&-2\end{array}\right]}\)

Podstawiam niewiadome za każdą pozycję:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right] - \left[\begin{array}{ccc}ai&ci\\bi&di\end{array}\right] =\left[\begin{array}{ccc}4i&0\\6-2i&-2\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a-ai&b-ci\\c-bi&d-di\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}4i&0\\6-2i&-2\end{array}\right]}\)

Otrzymuję układ równań (wg mojej Profesor ten układ równań jest sprzeczny, bo niby nie ma takich liczb w których np. \(\displaystyle{ a-ai=4i}\) gdzie \(\displaystyle{ a=0 \wedge a=4}\)):

\(\displaystyle{ \begin{cases} a-ai=4i\\b-ci=0\\c-bi=6-2i\\d-di=-2\end{cases}}\)

Rozwiązaniem tego układu równań wg moich obliczeń jest:

\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2i(i+1)\\b=3i+1\\c=3-i\\d=-1-i\end{cases}}\)

Podstawiając te liczby za zamienne i wykonując działania na \(\displaystyle{ X-iX^{T} = \left[\begin{array}{ccc}4i&0\\6-2i&-2\end{array}\right]}\) otrzymuję tożsamy wynik, co robię źle?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równania macierzowe z liczbami zespolonymi

Post autor: »

suspectnick pisze:(wg mojej Profesor ten układ równań jest sprzeczny, bo niby nie ma takich liczb w których np. \(\displaystyle{ a-ai=4i}\) gdzie \(\displaystyle{ a=0 \wedge a=4}\))
Jeśli szukamy macierzy o elementach rzeczywistych, to pani profesor ma rację. Jeśli zaś szukamy macierzy o elementach zespolonych (co wydaje się o wiele bardziej naturalną interpretacją treści), to pani profesor się myli, a Twoje rozwiązanie jest prawidłowe.

Q.
ODPOWIEDZ