Liniowa niezależnośc wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Batop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 17 lut 2012, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 20 razy

Liniowa niezależnośc wektorów

Post autor: Batop »

Witam,
mam zadanie sprawdzić liniową niezależność wektorów. Są tam 4 wektory 4 liczbowe. Gdy obliczam to na wyznaczniku zadanie robię w 3 min i mam dobry wynik. Jednak mam to zrobić na układzie równań.
Więc robię układ z 4 wierszowy z 4 niewiadomymi, ale nie mogę obliczyć liczb. tylko y wychodzi mi 0. a kolejne liczby zawsze sie wyrerowują i jest \(\displaystyle{ 0=0}\).

\(\displaystyle{ x=\left[ 1,2,1,3\right], y=\left[ 1,-1,2,-1\right], z=\left[ 2,3,1,5\right] , t=\left[ 2,1,-1,3\right]}\)
Radek44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 21 paź 2012, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 9 razy

Liniowa niezależnośc wektorów

Post autor: Radek44 »

zapisujesz taki układ równań :

\(\displaystyle{ a+b+2c+2d=0}\)

\(\displaystyle{ 2a-b+3c+d=0}\)

\(\displaystyle{ a+2b+c-d=0}\)

\(\displaystyle{ 3a-b+5c+3d=0}\)

i po prostu go rozwiąż, jeśli dojdziesz do postaci, o której wspomniałeś oznacza to, że wektory są liniowo zależne. tyle
Batop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 17 lut 2012, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 20 razy

Liniowa niezależnośc wektorów

Post autor: Batop »

Wychodzi na to, że to rozwiązałem nie wiedząc o tym. dzieki
ODPOWIEDZ