Liniowa niezależność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Liniowa niezależność

Post autor: laser15 »

Witam mam sprawdzić czy wektory są liniowo niezależne:

\(\displaystyle{ a=(1,1,-1,3), b=(1,4,2,0), c=(1,2,0,2)}\)

wychodzi mi \(\displaystyle{ 0 \alpha =0}\) Więc układ spełniają wszystkie liczby i wektory są liniowo zależne. Czy mam rację? (Współczynniki mogą być nie zerowe i dlatego jest zależny)?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Liniowa niezależność

Post autor: JakimPL »

Są zależne. Można zauważyć, że:

\(\displaystyle{ c = \frac{1}{3}\left(2 a + b\right)}\)
ODPOWIEDZ