Mam problem z następującym zadaniem:
Wykaż, że układ \(\displaystyle{ p_{1} \left( t\right) = 2, p_{2}\left( t\right) = t + 3, p_{3}\left( t\right) = 2 t^{2} + 1}\) tworzy bazę podprzestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{ R }_{2}[t]}\) wielomianów stopnia 2 nad
\(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Znajdź współczynniki \(\displaystyle{ at^{2} + bt + c}\) w tej bazie.
Wiem (tak mi się przynajmniej wydaje) jak wykazać że układ tworzy bazę, ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi współczynnikami. Czy to po prostu chodzi o współczynniki kombinacji liniowej? Czy wówczas są równe \(\displaystyle{ a = 0, b=0, c = 0}\)?
Wykaż że układ tworzy bazę w przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 8 lip 2011, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Wykaż że układ tworzy bazę w przestrzeni
\(\displaystyle{ at^2+bt+c=\alpha(2t^2+1)+\beta(t+3)+2\gamma=2\alpha t^2+\beta t+\alpha+3\beta+2\gamma\\\\
\begin{cases}\alpha=\frac{a}{2}\\\beta=b\\\gamma=\frac{2c-a-6b}{4}\end{cases}}\)
\begin{cases}\alpha=\frac{a}{2}\\\beta=b\\\gamma=\frac{2c-a-6b}{4}\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 8 lip 2011, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Wykaż że układ tworzy bazę w przestrzeni
Dzieki za odpowiedz. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale skoro układ jest bazą to \(\displaystyle{ \alpha}\), \(\displaystyle{ \beta}\) i \(\displaystyle{ \gamma}\) są równe \(\displaystyle{ 0}\), wiec \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) są równe \(\displaystyle{ 0}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Wykaż że układ tworzy bazę w przestrzeni
Wektory liniowo niezależne, czyli np. takie, które tworzą bazę, spełniają równanie:
\(\displaystyle{ ap_1+bp_2+cp_3=0}\)
tylko dla \(\displaystyle{ a=b=c=0}\)
Natomiast tutaj mamy znaleźć współczynniki wektora \(\displaystyle{ p=at^2+bt+c}\) w bazie \(\displaystyle{ p_1,p_2,p_3}\), czyli liczby \(\displaystyle{ \alpha, \beta,\gamma}\) takie, że:
\(\displaystyle{ p=\alpha p_1+\beta p_2+\gamma p_3}\)
\(\displaystyle{ ap_1+bp_2+cp_3=0}\)
tylko dla \(\displaystyle{ a=b=c=0}\)
Natomiast tutaj mamy znaleźć współczynniki wektora \(\displaystyle{ p=at^2+bt+c}\) w bazie \(\displaystyle{ p_1,p_2,p_3}\), czyli liczby \(\displaystyle{ \alpha, \beta,\gamma}\) takie, że:
\(\displaystyle{ p=\alpha p_1+\beta p_2+\gamma p_3}\)