Podzbiór podprzestrzeni liniowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Razjel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 lis 2012, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Podzbiór podprzestrzeni liniowej

Post autor: Razjel »

Które z podzbiorów są podprzestrzeniami liniowymi odpowiednich przestrzeni liniowych
V = {(x,y) \(\displaystyle{ \in}\) \(\displaystyle{ R^{2}}\): y=3x}
V = {(x,y) \(\displaystyle{ \in}\) \(\displaystyle{ R^{2}}\): 2x-y=1}
V = {(x,y) \(\displaystyle{ \in}\) \(\displaystyle{ R^{3}}\): 2x-5y-z=0}

Mógłby to ktoś łopatologicznie wyjaśnić?
mowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 18 paź 2009, o 22:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Podzbiór podprzestrzeni liniowej

Post autor: mowicz »

Jakie są warunki na bycie podprzestrzenią? Nic Ci więcej tu nie potrzeba.
ODPOWIEDZ