Wielomiany nierozkładalne.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nowik1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: o-o
Podziękował: 23 razy

Wielomiany nierozkładalne.

Post autor: nowik1991 »

Witam mam następujące zadanie

\(\displaystyle{ x^{4}+16}\) mam użyć pomocniczej zmiennej \(\displaystyle{ t=x^{2}}\) i rozłożyć to na iloczyn wielomianów rzeczywistych nierozkładalnych.

Nie wiem czy w ogóle to dobrze zrobiłem więc jak coś proszę o korektę.

\(\displaystyle{ x^{4}+16 = t^{2}+16}\)

Liczmy deltę która wychodzi \(\displaystyle{ -64}\) zatem pierwiastek z niej to \(\displaystyle{ 8i}\)

\(\displaystyle{ t_{1}= -4i}\)

\(\displaystyle{ t_{2}=4i}\)

zatem można to zapisać jako \(\displaystyle{ (t+4i)(t-4i) = (x^{2}+4i)(x^{2}-4i)}\)

Proszę o sprawdzenie.
szw1710

Wielomiany nierozkładalne.

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ (x^2+4)^2-8x^2=(x^2+4-2\sqrt{2}x)(x^2+4+2\sqrt{2}x)}\)
nowik1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: o-o
Podziękował: 23 razy

Wielomiany nierozkładalne.

Post autor: nowik1991 »

yyy ok a skąd nagle się pojawiło \(\displaystyle{ 8x^{2}}\)??? I jak Pan doszedł to takiego wyniku...Proszę o pomoc bo jutro sądny dzień
szw1710

Wielomiany nierozkładalne.

Post autor: szw1710 »

Umiejętne zastosowanie wzoru skróconego mnożenia + doświadczenie
nowik1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: o-o
Podziękował: 23 razy

Wielomiany nierozkładalne.

Post autor: nowik1991 »

)
ODPOWIEDZ