(Nie)zależność liniowa wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pitergg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy

(Nie)zależność liniowa wektorów

Post autor: pitergg »

Jak układem równań można obliczyć niezależność liniową wektorów? Czy można to zrobić na jakiś jeszcze inny sposób niż układem równań? Niestety definicja niewiele mi mówi
Np. wektory:
\(\displaystyle{ \vec{a}=(1,1,0)}\)
\(\displaystyle{ \vec{b}=(3,3,0)}\)
Jak sprawdzić czy są liniowo niezależne?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

(Nie)zależność liniowa wektorów

Post autor: JakimPL »

Wrzuć je do macierzy:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} 1 & 1 & 0 \\ 3 & 3 & 0 \end{array}\right]}\)

i oblicz rząd macierzy, wykonując operacje elementarne. Jeżeli jest \(\displaystyle{ 2}\) (liczba wektorów), to wektory są liniowo niezależne, jeżeli mniej - zależne. Tu akurat widać, że \(\displaystyle{ (1,1,0) \cdot 3 = (3,3,0)}\), a więc są zależne.
pitergg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy

(Nie)zależność liniowa wektorów

Post autor: pitergg »

Super, dzięki! A czy jakoś bez macierzy się da? Załóżmy, że nie wiem co to jest "rząd macierzy"?

A skąd ta zależność, którą zastosowałeś na końcu?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

(Nie)zależność liniowa wektorów

Post autor: JakimPL »

Musisz wrócić się do definicji liniowej zależności. Wektor jest zależny od innych, jeżeli można przedstawić go jako pewną kombinację liniową:

\(\displaystyle{ {\bf u} = a_1 \cdot {\bf v}_1 + \ldots + a_n \cdot {\bf v}_b}\)

Tu sprawa jest prosta, bo mamy tylko dwa wektory. Jeżeli byłyby zależne, to zachodziłoby:

\(\displaystyle{ {\bf u} = a {\bf v}}\)

I zachodzi, dla \(\displaystyle{ {\bf u}=[1,1,0]}\) i \(\displaystyle{ {\bf v} = [3,3,0]}\) znajdziemy takie \(\displaystyle{ a}\), że powyższa równość jest spełniona. Nietrudno zauważyć, że jest to \(\displaystyle{ 3}\). Ale, jeżeli tego nie widzimy, to rozwiązujemy układ:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 = a \cdot 3 \\ 1 = a \cdot 3 \\ 0 = a \cdot 0\end{cases}}\)

który ma rozwiązanie (właśnie \(\displaystyle{ a=3}\)).

Rząd macierzy masz na Googlach. Prędzej czy później i tak będziesz musiał znać tę definicję, więc radzę sobie ją przyswoić.
pitergg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy

(Nie)zależność liniowa wektorów

Post autor: pitergg »

Dzięki, a możesz mi jeszcze powiedzieć o co chodzi z tym zerem tutaj?
AU
AU
969bc1fa7c3e60c1fc45177d999e67ae.png (646 Bajtów) Przejrzano 82 razy
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

(Nie)zależność liniowa wektorów

Post autor: JakimPL »

Pytasz o wektor zerowy \(\displaystyle{ {\bf 0} = [\underbrace{0,\ldots,0}_{n\text{ razy}}]}\)?
pitergg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy

(Nie)zależność liniowa wektorów

Post autor: pitergg »

Mmm, chyba tak Znalazłem taką definicję i chciałbym wiedzieć jak ją wykorzystać
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

(Nie)zależność liniowa wektorów

Post autor: JakimPL »

To właśnie wykorzystaliśmy. Czy będziesz szukać rozwiązania:

\(\displaystyle{ {\bf u} = a {\bf v}}\)

czy

\(\displaystyle{ {\bf u} + b {\bf v} = {\bf 0}}\)

to jedno i to samo.
ODPOWIEDZ