Cześć,
Jak zrobić zadanie polegające na sprawdzeniu czy istnieją (i ew. wyznaczyć je) kombinacje liniowe wektora \(\displaystyle{ \vec{u}_{1,2,3}}\) dające wektor \(\displaystyle{ \vec{v}}\).
Dane: \(\displaystyle{ u_{1}=(2,0,1)}\) \(\displaystyle{ u_{2}=(1,1,0)}\) \(\displaystyle{ u_{3}=(0,1,-1)}\) \(\displaystyle{ v=(3,3,-1)}\).
Jakimi sposobami można to zrobić? Bo domyślam się, że np. układem równań i z macierzy też...
Kombinacje liniowe wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Kombinacje liniowe wektorów
Owszem, to jaki masz problem, żeby to sprawdzić? Co z definicji powinno zachodzić?Bo domyślam się, że np. układem równań i z macierzy też...
- MichalPWr
- Użytkownik
- Posty: 1625
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
Kombinacje liniowe wektorów
\(\displaystyle{ \alpha \vec{u _{1} }+ \beta \vec{u _{2} }+\gamma \vec{u _{3} } = \vec{v }}\)
\(\displaystyle{ \alpha (2,0,1)+ \beta (1,1,0)+\gamma (0,1,-1) =(3,3,-1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 \alpha+ \beta =3 \\ \beta +\gamma=3 \\ \alpha -\gamma=-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \alpha (2,0,1)+ \beta (1,1,0)+\gamma (0,1,-1) =(3,3,-1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 \alpha+ \beta =3 \\ \beta +\gamma=3 \\ \alpha -\gamma=-1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 76 razy
Kombinacje liniowe wektorów
Dzięki I w zależności od tego jaki jest układ (oznaczony, tożsamościowy albo sprzeczny) taka będzie odpowiedź? To znaczy, że jeżeli układ jest oznaczony, to wektory \(\displaystyle{ \vec{u}}\) dają wektor \(\displaystyle{ \vec{v}}\)? Jeżeli sprzeczny to znaczy że nie ma takich kombinacji liniowych? A jeżeli tożsamościowy?MichalPWr pisze:\(\displaystyle{ \alpha \vec{u _{1} }+ \beta \vec{u _{2} }+\gamma \vec{u _{3} } = \vec{v }}\)
\(\displaystyle{ \alpha (2,0,1)+ \beta (1,1,0)+\gamma (0,1,-1) =(3,3,-1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 \alpha+ \beta =3 \\ \beta +\gamma=3 \\ \alpha -\gamma=-1 \end{cases}}\)
A jak to rozwiązać macierzą? Czy da się jakoś inaczej niż metodą eliminacji Gaussa?
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 9 razy
Kombinacje liniowe wektorów
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 2&1&3\\1&1&3\\1&-1&-1\end{vmatrix}}\)
3 kolumna to wyrazy wolne, których nie potrafiłem oddzielić pionową kreską od pierwszych dwóch. Teraz postaraj się otrzymać macierz schodkową.
3 kolumna to wyrazy wolne, których nie potrafiłem oddzielić pionową kreską od pierwszych dwóch. Teraz postaraj się otrzymać macierz schodkową.