Witam,
czy mój tok rozumowania jest poprawny?
Jeżeli dwa wektory są liniowo-niezależne to wynika z tego że generują przestrzeń, a z tego wynika że są bazą przestrzeni o wymiarze 2?
Poprawność rozumowania
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Poprawność rozumowania
Dokładniej to:patlas pisze:Witam,
czy mój tok rozumowania jest poprawny?
Jeżeli dwa wektory są liniowo-niezależne to wynika z tego że generują przestrzeń, a z tego wynika że są bazą przestrzeni o wymiarze 2?
Jeżeli dwa wektory są liniowo niezależne, to generują przestrzeń o wymiarze 2, w szczególności są one bazą tej przestrzeni jako układ liniowo niezależnych generatorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Poprawność rozumowania
A jak się sprawdza czy są one generatorami i to w dodatku liniowo niezależnymi?
I jak to jest że mam np takie wektory (1,1,1,1) i (3,2,5,1) są one liniowo niezależne i generują przestrzeń \(\displaystyle{ R^2}\) a skladają się z 4 "skladników" każdy?
I jak to jest że mam np takie wektory (1,1,1,1) i (3,2,5,1) są one liniowo niezależne i generują przestrzeń \(\displaystyle{ R^2}\) a skladają się z 4 "skladników" każdy?
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 9 razy
Poprawność rozumowania
tak się to sprawdza :
dla przykładu weżmy układ 3 wektorów
\(\displaystyle{ (1,3,0) (2,0,2) (-3,9,0)}\)
czyli :
1 krok to sprawdzenie liniowej niezależności. Aby wektory były liniowo niezależne, to z zerowania kombinacji musi wynikac zerowanie współczynników. Więc :
\(\displaystyle{ $\alpha$_{1}}\) (1,3,0) + \(\displaystyle{ $\alpha$_{2}}\) (2,0,2) + \(\displaystyle{ $\alpha$_{3}}\) (-3,9,0) = 0
rozwiązujesz to i od razu widać, że \(\displaystyle{ $\alpha$_{1}}\) = 0 , \(\displaystyle{ $\alpha$_{2}}\)=0 , \(\displaystyle{ $\alpha$_{3}}\) = 0 co oznacza, że wektory są liniowo niezależne.
2 krok to sprawdzenie warunku generowania. Więc :
\(\displaystyle{ $\alpha$_{1}}\) (1,3,0) + \(\displaystyle{ $\alpha$_{2}}\) (2,0,2) + \(\displaystyle{ $\alpha$_{3}}\) (-3,9,0) = (\(\displaystyle{ x_{1}}\),\(\displaystyle{ x_{2}}\),\(\displaystyle{ x_{3}}\))
Rozwiąż to w zależności od \(\displaystyle{ x_{1}}\) , \(\displaystyle{ x_{2}}\) , \(\displaystyle{ x_{3}}\)
Jeśli okaże się, że da się przedstawić jako te iksy to oznacza, że podany zbiór wektorów jest bazą w \(\displaystyle{ R^{3}}\)
dla przykładu weżmy układ 3 wektorów
\(\displaystyle{ (1,3,0) (2,0,2) (-3,9,0)}\)
czyli :
1 krok to sprawdzenie liniowej niezależności. Aby wektory były liniowo niezależne, to z zerowania kombinacji musi wynikac zerowanie współczynników. Więc :
\(\displaystyle{ $\alpha$_{1}}\) (1,3,0) + \(\displaystyle{ $\alpha$_{2}}\) (2,0,2) + \(\displaystyle{ $\alpha$_{3}}\) (-3,9,0) = 0
rozwiązujesz to i od razu widać, że \(\displaystyle{ $\alpha$_{1}}\) = 0 , \(\displaystyle{ $\alpha$_{2}}\)=0 , \(\displaystyle{ $\alpha$_{3}}\) = 0 co oznacza, że wektory są liniowo niezależne.
2 krok to sprawdzenie warunku generowania. Więc :
\(\displaystyle{ $\alpha$_{1}}\) (1,3,0) + \(\displaystyle{ $\alpha$_{2}}\) (2,0,2) + \(\displaystyle{ $\alpha$_{3}}\) (-3,9,0) = (\(\displaystyle{ x_{1}}\),\(\displaystyle{ x_{2}}\),\(\displaystyle{ x_{3}}\))
Rozwiąż to w zależności od \(\displaystyle{ x_{1}}\) , \(\displaystyle{ x_{2}}\) , \(\displaystyle{ x_{3}}\)
Jeśli okaże się, że da się przedstawić jako te iksy to oznacza, że podany zbiór wektorów jest bazą w \(\displaystyle{ R^{3}}\)