\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right]^{T}}\)
Co oznacza taki zapis? Że muszę przetransponować tą macierz, żeby dostać macierz A?
Macierz A będzie wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&4&7\\2&5&8\\3&6&9\end{array}\right]}\)
?
Transpozycja macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Transpozycja macierzy
A czy taki zapis:
\(\displaystyle{ A ^{T} = \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right]}\)
też byłby poprawny? Czy właśnie o to tutaj chodzi, żeby zapis wyglądał jak w poście pierwszym, jeśli chcę przetransponować z powrotem z macierzy \(\displaystyle{ A ^{T}}\) w macierz \(\displaystyle{ A}\)?
\(\displaystyle{ A ^{T} = \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right]}\)
też byłby poprawny? Czy właśnie o to tutaj chodzi, żeby zapis wyglądał jak w poście pierwszym, jeśli chcę przetransponować z powrotem z macierzy \(\displaystyle{ A ^{T}}\) w macierz \(\displaystyle{ A}\)?