Witam,
w jaki sposób wyznaczyć generatory przestrzeni:
\(\displaystyle{ V=\left\{ (x ,y,z,t) \in R^4 : 2x-y+3z-t=0\right\}}\)
Wyznaczanie generatorów przestrzeni
- MichalPWr
- Użytkownik
- Posty: 1625
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
Wyznaczanie generatorów przestrzeni
\(\displaystyle{ 2x-y+3z-t=0 \Rightarrow y=2x+3z-t}\)
\(\displaystyle{ V=\left\{ (x ,2x+3z-t,z,t) :x,z,t \in R^4\right\}=lin \{(1,2,0,0),(0,3,1,0),(0,-1,0,1)\}}\)
\(\displaystyle{ V=\left\{ (x ,2x+3z-t,z,t) :x,z,t \in R^4\right\}=lin \{(1,2,0,0),(0,3,1,0),(0,-1,0,1)\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczanie generatorów przestrzeni
Przepraszam za ortografie ale nie dopilnowałem T9 samo wyznaczenie y rozumie ale tego skąd się wzięły te wektory to niestety nie wiem:(
Wyznaczanie generatorów przestrzeni
\(\displaystyle{ 1,2,0,0}\) to są liczby co stoją przy \(\displaystyle{ x}\). Następne to te co stoją przy \(\displaystyle{ y}\). Sprawdź to i zobacz, że ładnie się to układa