Cześć
Na liście mam dane takie równianie macierzowe:
\(\displaystyle{ 3 \cdot X+\left[\begin{array}{ccc}1&3\\-2&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}5&6\\7&8\end{array}\right] \cdot X}\)
Na zajęciach podano wskazówkę:
\(\displaystyle{ 3 \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right]\cdot X+\left[\begin{array}{ccc}1&3\\-2&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}5&6\\7&8\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ U \cdot |C+(-A)|X}\)
Ktoś to rozszyfruje? Coś musiałem kiepsko zanotować...
Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 31 paź 2012, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Równanie macierzowe
A nie możesz po prostu zrobić w ten sposób?
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\)
i po podstawieniu:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3a+1&3b+3\\3c-2&3d+1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}5a+6c&5b+6d\\7a+8c&7b+8d\end{array}\right]}\)
No i do rozwiązania układ czterech równań liniowo niezależnych z czterema niewiadomymi.
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\)
i po podstawieniu:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3a+1&3b+3\\3c-2&3d+1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}5a+6c&5b+6d\\7a+8c&7b+8d\end{array}\right]}\)
No i do rozwiązania układ czterech równań liniowo niezależnych z czterema niewiadomymi.