Macierz przejścia z bazy B' do B''

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
walkman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Macierz przejścia z bazy B' do B''

Post autor: walkman »

Witam, mam problem z zadaniem z algebry. Treść brzmi:
Macierz przejścia P(B,B')=([-2,1,2],[1,3,-1],[-1,1,1]) oraz bazy \(\displaystyle{ B=\left( [-3,2,2],[1,2,-3],[-2,3,-1]\right)}\) , \(\displaystyle{ B''=\left( [2,2,4],[-1,1,3],[3,1,-2]\right)}\), wylicz macierz przejścia P(B',B'').
No więc najpierw wyznaczam sobie bazę B', przy użyciu macierzy przejścia P(B,B'). Mając już tą bazę i chcąc wyliczyć macierz przejścia z B' do B tworzę 3 układy równań, w każdym z nich 3 niewiadome które są elementami kolumn w tej macierzy. No i w tym miejscu wychodzi mi, że układ jest nieoznaczony. I mam pytanie czy dobrze to liczę, i czy może w zadaniu jest błąd, a jeśli nie to mam rozwiązywać te układy równań stosując parametry, i wrzucić to po prostu do macierzy przejścia.
Z góry dzięki za pomoc :wink:
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Macierz przejścia z bazy B' do B''

Post autor: bartek118 »

Dobrze liczysz, bo takich macierzy jest wiele. Rozwiąż ten układ z parametrami.
ODPOWIEDZ