Dowód na podprzestrzeń

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kaska93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 13 mar 2009, o 09:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 22 razy

Dowód na podprzestrzeń

Post autor: kaska93 »

\(\displaystyle{ V=R[x] _{2}}\)
\(\displaystyle{ W=\left\{ w \in V|w(-1)=w(2)=0\right\}}\)
Uzasadnić, że \(\displaystyle{ W=lin(x ^{2}-x-2)}\)
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Dowód na podprzestrzeń

Post autor: Spektralny »

Zbiór \(\displaystyle{ W}\) składa się z wielomianów, które mają dwa miejsca zerowe: -1 i 2. Muszą to być więc pewne funkcje kwadratowe bądź wielomian zerowy. Dokładniej, wiemy, że są one postaci \(\displaystyle{ a(x+1)(x-2)}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest dowolne. Wielomian \(\displaystyle{ x^2-x-2}\) spełnia oczywiście te warunki (\(\displaystyle{ a=1}\)) więc generuje jednowymiarową podprzestrzeń \(\displaystyle{ W}\).
ODPOWIEDZ