"diagonalizacja" macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nozyczki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 paź 2012, o 18:08
Płeć: Mężczyzna

"diagonalizacja" macierzy

Post autor: nozyczki »

dane są dwa liniowo niezależne wektory \(\displaystyle{ U, V}\) i macierz A taka, że \(\displaystyle{ AU=kU+tW \ AW=mU+nU}\) i trzeba wykazać, że przy pewnej odwracalnej macierzy \(\displaystyle{ A=P\left[\begin{array}{ccc}k&m\\t&n\end{array}\right]P^{-1}}\), przy czym \(\displaystyle{ kn-mt \neq 0}\)
w szczególności wersory są liniowo niezależne, czyli można to rozumieć tak, że \(\displaystyle{ P}\) przekształca je na \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ V}\) (i każdy inny wektor na odpowiednią kombinację)?
próbowałem założyć istnienie \(\displaystyle{ P}\), policzyć \(\displaystyle{ P\left[\begin{array}{ccc}k&m\\t&n\end{array}\right]P^{-1}}\) na \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ V}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ 0}\) (o ile dobrze policzyłem), co miałoby się równać \(\displaystyle{ AU}\) i \(\displaystyle{ AV}\) gdzie robię błędy?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, o 06:51 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Zapis LaTeX stosujemy do wszystkich wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ