cechy przestrzeni wektorowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
JakubCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 613
Rejestracja: 18 gru 2011, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 5 razy

cechy przestrzeni wektorowej

Post autor: JakubCh »

Witam,
zastanawiam się jak można udowodnić łączność dodawania wektorów za pomocą innych cech przestrzeni wektorowej, czy ktoś wie może jak się do tego zabrać?

mam takie coś:
\(\displaystyle{ (u+v)+w=u+(v+w) (1)

a[(u+v)+w)]=a[u+(v+w)] (2)

a(u+v)+aw=au+a(v+w) (3)

au+av+aw=au+av+aw c.k.d}\)


\(\displaystyle{ (1)}\) mnożę obustronnie przez skalar a
\(\displaystyle{ (2) i (3)}\) korzystam z rozdzielności mnożenia sumy wektorów przez skalar

tylko nie wiem czy można obustronnie pomnożyć takie równanie przez skalar, skąd się to bierze, że mogę to zrobić? (obecnie jestem na takim etapie, że sam nie wiem co jest oczywiste, a co nie )
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, o 20:55 przez JakubCh, łącznie zmieniany 2 razy.
szw1710

cechy przestrzeni wektorowej

Post autor: szw1710 »

W definicji przestrzeni wektorowej zakłada się, że zbiór wektorów jest abelową grupą addytywną. A więc łączność zakłada się a priori. Aksjomaty grupy są niezależne. Sądzę więc, że trudno będzie pokazać wynikanie łączności dodawania wektorów z innych aksjomatów przestrzeni wektorowej. Choć nie umiem pokazać, że jest to niemożliwe Ewentualnie można by myśleć o zastąpieniu dyskutowanej własności jakąś równoważną.
JakubCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 613
Rejestracja: 18 gru 2011, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 5 razy

cechy przestrzeni wektorowej

Post autor: JakubCh »

Szw, na wykładzie dowiedziałem się, że jest jedna cecha, która bezpośrednio wynika z innych, i że jest to akurat ta cecha. Wiem że to jest założone, lecz okazuje się, że wystarczyłoby 7 warunków zamiast 8 jakby się ktoś uparł, oczywiście

dzięki za odpowiedź
szw1710

cechy przestrzeni wektorowej

Post autor: szw1710 »

Nie ma sprawy Jakoś zawsze wydawał mi się, że klasyczny zestaw aksjomatów jest oszczędny. Spróbuję sprawę przemyśleć.
ODPOWIEDZ