Wartość bezwzględna wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła
- Podziękował: 6 razy
Wartość bezwzględna wektora
Przepraszam, że tak długo zwlekałem ale w podanym wyżej wzorze owe x, y, z to współrzędne wektora czy współrzędne jego końca/początku?
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Wartość bezwzględna wektora
Jeżeli masz wektor \(\displaystyle{ \vec{w}=\left[ 1,-2,2\right]}\), to wstawiasz do wzoru:
\(\displaystyle{ \left|\left|\vec{w}\right|\right|=\sqrt{1^2+\left( -2\right) ^2+2^2}= \sqrt{1+4+4} = \sqrt{9}=3}\)
\(\displaystyle{ \left|\left|\vec{w}\right|\right|=\sqrt{1^2+\left( -2\right) ^2+2^2}= \sqrt{1+4+4} = \sqrt{9}=3}\)