Podprzestrzeń wektorowa przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
patlas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 1 raz

Podprzestrzeń wektorowa przestrzeni

Post autor: patlas »

Witam,
mam takie zadanie (tzn jeden z wielu przykładów) w którym mam sprawdzić czy W jest podprzestrzenią wektorową przestrzeni \(\displaystyle{ (\mathbb{R}^3 , + , \mathbb{R}, \cdot )}\)
Co oznacza przestrzeń "\(\displaystyle{ \cdot}\)" oraz "\(\displaystyle{ +}\)"?
I jak zgodnie z tą treścią rozwiązać to:
\(\displaystyle{ W = \left\{ (x,y,z): \ \ \ xz=t\right\}
\\
oraz
\\
W = \left\{ (x,y,z): \ \ \ x+y+z=1\right\}}\)
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Podprzestrzeń wektorowa przestrzeni

Post autor: Spektralny »

Oznacza to, że \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) jest tu traktowane jako rzeczywista przestrzeń liniowa (ze zwykłym dodawaniem wektorów "po współrzędnych"). Taki hiperformalizm jest moim zdaniem jednak niezdrowy.
ODPOWIEDZ