Dla jakich wartości wektor jest kombinacją liniową innych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dla jakich wartości wektor jest kombinacją liniową innych

Post autor: kamil13151 »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ c \in \RR}\) wektor \(\displaystyle{ (1,1,c)}\) jest kombinacją liniową wektorów \(\displaystyle{ (2,1,3), \ (1,2,4), \ (3,0,2), \ (2,-2,-2)}\) ?

Coś mi się obiło o uszy, że jeżeli jeden wektor jest kombinacją liniową innych to można go wyrzucić, tutaj jest: \(\displaystyle{ (1,2,4)+(2,-2,-2)=(3,0,2)}\), jeżeli dobrze myślę to z czego to wynika, jak to udowodnić, że mogę go usunąć?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Dla jakich wartości wektor jest kombinacją liniową innych

Post autor: norwimaj »

kamil13151 pisze:Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ c \in \RR}\) wektor \(\displaystyle{ (1,1,c)}\) jest kombinacją liniową wektorów \(\displaystyle{ (2,1,3), \ (1,2,4), \ (3,0,2), \ (2,-2,-2)}\) ?
Tak z definicji, co to znaczy, że jeden wektor jest kombinacją liniową innych?
kamil13151 pisze:Coś mi się obiło o uszy, że jeżeli jeden wektor jest kombinacją liniową innych to można go wyrzucić, tutaj jest: \(\displaystyle{ (1,2,4)+(2,-2,-2)=(3,0,2)}\), jeżeli dobrze myślę to z czego to wynika, jak to udowodnić, że mogę go usunąć?
Wynika to stąd, że

\(\displaystyle{ x_1(2,1,3)+x_2(1,2,4)+x_3(3,0,2)+x_4(2,-2,-2)=\\x_1(2,1,3)+(x_2+x_3)(1,2,4)+(x_4+x_3)(2,-2,-2),}\)

czyli każda kombinacja czterech wektorów da się zapisać bez użycia wektora \(\displaystyle{ (3,0,2)}\).
ODPOWIEDZ