Wykaż, że wektory u i v są liniowo zależne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aqlec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 10 paź 2012, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż, że wektory u i v są liniowo zależne

Post autor: aqlec »

Wykaż, że wektory u i v są liniowo zależne wtedy i tylko wtedy gdy isteniej takie \(\displaystyle{ \alpha \in R: u= \alpha v}\)

Proszę o pomoc
szw1710

Wykaż, że wektory u i v są liniowo zależne

Post autor: szw1710 »

To trywialna konsekwencja definicji. Zakładamy liniową zależność. Co z tego wynika w świetle definicji? W drugą stronę: jeśli \(\displaystyle{ u=\alpha v}\), to jak to się ma do definicji liniowej zależności?
ODPOWIEDZ