Rozwiąż układ równań w \(\displaystyle{ Z _{7}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x + 5y = 2 \\4x + 9y = 4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 12x + 20y = 8 \\-12x - 27y = -12 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -7y = -4 \Leftrightarrow y = \frac{4}{7}}\)
\(\displaystyle{ 7 \cdot 3 = 1 w Z _{7}}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot 3 = 12}\)
\(\displaystyle{ (12) _{7} = 5}\)
\(\displaystyle{ y = 5}\).
Dobrze zaczęłam to liczyć?
Układ równań w Z13
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Układ równań w Z13
Jeżeli dodasz równania do siebie to otrzymasz sprzeczność
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x + 5y = 2 \\4x + 9y = 4 \end{cases}\\
w_{2}+w_{1}\\
\begin{cases} 3x + 5y = 2 \\7x + 14y = 6 \end{cases}\\
\begin{cases} 3x + 5y = 2 \\0 = 6 \end{cases}\\}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x + 5y = 2 \\4x + 9y = 4 \end{cases}\\
w_{2}+w_{1}\\
\begin{cases} 3x + 5y = 2 \\7x + 14y = 6 \end{cases}\\
\begin{cases} 3x + 5y = 2 \\0 = 6 \end{cases}\\}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Układ równań w Z13
Po dodaniu dwóch równań do siebie jedna strona równania jest podzielna przez siedem
czyli w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{7}}\) jest równa zero , a druga strona nie jest podzielna przez siedem
zatem w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{7}}\) jest różna od zera
Mamy zatem sprzeczność
czyli w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{7}}\) jest równa zero , a druga strona nie jest podzielna przez siedem
zatem w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{7}}\) jest różna od zera
Mamy zatem sprzeczność
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Układ równań w Z13
Czyli wzięłam się za rozwiązywanie zadania, którego nie mogę umieć rozwiązać, bo go nie przerabialiśmy.
Tak dla upewnienia się : moje wypociny są nieprawdą?
Tak dla upewnienia się : moje wypociny są nieprawdą?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Układ równań w Z13
Jak odwrócisz \(\displaystyle{ -7}\) ?
W \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{7}}\) -7 to 0
więc to co ty chcesz robić to dzielenie przez zero
Od momentu gdy chcesz dzielić przez zero jest źle
Stwierdzenie że układ jest sprzeczny powinno zakończyć zadanie
W \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{7}}\) -7 to 0
więc to co ty chcesz robić to dzielenie przez zero
Od momentu gdy chcesz dzielić przez zero jest źle
Stwierdzenie że układ jest sprzeczny powinno zakończyć zadanie