Rozwiąż układ równań metodą Gaussa:
\(\displaystyle{ x - 2y - 6z = 12}\)
\(\displaystyle{ 2x + 4y + 12z = -17}\)
\(\displaystyle{ x - 4y - 12z = 22}\)
Mnoże obustronnie pierwsze równanie przez -2, dodaje i dodaje do drugiego równania. Później pierwsze równanie mnoże przez -1 i dodaje do trzeciego
\(\displaystyle{ x - 2y - 6z = 12}\)
\(\displaystyle{ 8y + 24z = -41}\)
\(\displaystyle{ -2y - 6z = 10}\)
W tym miejscu nie wiem co dalej. Na wykładach podany był jeden przykład, tylko ten krok był pominięty, ponieważ y w drugim i trzecim równaniu się wyzerował. Nie wiem co dalej mam z tym robić. Szukałem na internecie podobnych przykładów, ale tam było obliczanie z macierzy, a tego jeszcze nie mieliśmy. Czy mógłby ktoś doradzić jak ten przykład rozwiązać?
metoda Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
metoda Gaussa
Tylko, że metoda eliminacji Gauss'a opiera się na macierzach, a przecież tym sposobem chcesz obliczyć?ale tam było obliczanie z macierzy
metoda Gaussa
Na wykładach nic o macierzach nie było, ale z drugiej strony kiedyś w liceum jeździliśmy z jakiegoś projektu na wykłady i tam było o macierzach, więc jeśli to jest jedyny sposób to rozwiąże z macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
metoda Gaussa
Dany układ równań można rozwiązać nie tylko przy pomocy macierzy. Jednak jak sam napisałeś masz go rozwiązać za pomocą metody eliminacji Gauss'a, która opiera się właśnie na macierzach:
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
metoda Gaussa
Eliminację Gaussa można przeprowadzić na macierzach
(mnożenie przez macierze operacji elementarnych)
Eliminację Gaussa można też przeprowadzić bez macierzy
ponieważ jest to metoda znana z podstawówki jako metoda przeciwnych współczynników
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x - 2y - 6z = 12\\
2x + 4y + 12z = -17\\
x - 4y - 12z = 22
\end{cases}\\
\begin{cases}
x - 2y - 6z = 12\\
\qquad 8y + 24z = -41\\
\qquad -2y - 6z = 10\\
\end{cases}\\}\)
Mamy sprzeczność o ile w rachunkach się nie pomyliłem
Ja w szkole średniej miałem wprowadzoną eliminację Gaussa bez macierzy
i wyglądała identycznie jak metoda przeciwnych współczynników
(mnożenie przez macierze operacji elementarnych)
Eliminację Gaussa można też przeprowadzić bez macierzy
ponieważ jest to metoda znana z podstawówki jako metoda przeciwnych współczynników
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x - 2y - 6z = 12\\
2x + 4y + 12z = -17\\
x - 4y - 12z = 22
\end{cases}\\
\begin{cases}
x - 2y - 6z = 12\\
\qquad 8y + 24z = -41\\
\qquad -2y - 6z = 10\\
\end{cases}\\}\)
Mamy sprzeczność o ile w rachunkach się nie pomyliłem
Ja w szkole średniej miałem wprowadzoną eliminację Gaussa bez macierzy
i wyglądała identycznie jak metoda przeciwnych współczynników
Ostatnio zmieniony 14 paź 2012, o 21:27 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 2 razy.
metoda Gaussa
O to właśnie było z przeciwnych współczynników, bo się pierwsze równaniu mnożyło i dodawało do drugiego, później do trzeciego, tylko takie to zagmatwane, że się w tym pogubiłem.