Liniowa niezaleznośc wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aqlec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 10 paź 2012, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 1 raz

Liniowa niezaleznośc wektorów

Post autor: aqlec »

1) Zbadaj czy dowolny wektor \(\displaystyle{ u=(x1,x2,x3) \in R^3}\) da sie zapisac jako kombinacja liniowa wektorów v1=(1,1,-1) v2=(3,1,0) v3=(2,0,1)

2) Wykaż, że wektory u i v sa liniowo niezalezne wtedy i tylko wtedy gdy wektory u+v i u-v są liniowo niezalezne

3) Wykaż, ze jeseli wektory a1,a2,...,ak \(\displaystyle{ \in R^n}\) są liniowo niezalezne a wektory a1,a2,...,ak,b liniowo zależne, to wektor b jest kombinacją liniowa wektorów a1,...,ak.

Z góry dziekuję!
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Liniowa niezaleznośc wektorów

Post autor: miki999 »

1. Wiesz, co to znaczy,że dany wektor daje się zapisać jako kombinacja liniowa innych?
ODPOWIEDZ