znajdź macierz X

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

znajdź macierz X

Post autor: breti »

Rozwiąż równanie macierzowe ( znajdź macierz \(\displaystyle{ X}\) ) jeśli to możliwe:
\(\displaystyle{ X ^{3} = \left[\begin{array}{cc}3&6\\3&-3\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2012, o 18:31 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

znajdź macierz X

Post autor: Spektralny »

Zdiagnoalizuj macierz po prawej do postaci \(\displaystyle{ UDU^{-1}}\), gdzie \(\displaystyle{ D=\mbox{diag}(d_1, d_2)}\). Wówczas \(\displaystyle{ X = U\mbox{diag}(\sqrt[3]{d_1}, \sqrt[3]{d_2})U^{-1}}\).
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

znajdź macierz X

Post autor: breti »

a nie da się tego zrobić jakoś prościej bo czegoś takiego jak diagnolizowanie nie przerabialiśmy?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

znajdź macierz X

Post autor: bartek118 »

Da się. Rozpisz sobie, że macierz \(\displaystyle{ X}\) składa się z elementów \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) i podnieś to do 3 potęgi
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

znajdź macierz X

Post autor: breti »

Tak właśnie zrobiłam i wychodzi mi okropny układ 4 równań z 4 niewiadomymi ale nie do rozwiązania;/
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

znajdź macierz X

Post autor: smigol »

Myślę, że da się go rozwiązać w skończonym czasie.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

znajdź macierz X

Post autor: breti »

A mógłbyś pokazać jak? bo ja nie mogę tego rozwiązać ;/
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

znajdź macierz X

Post autor: smigol »

Napisz ten układ to powiem Ci co robić.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

znajdź macierz X

Post autor: breti »

\(\displaystyle{ a ^{3} +2 \cdot a \cdot b \cdot c + b \cdot c \cdot d = 3}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} \cdot b + b ^{2} \cdot c + b \cdot d ^{2} + a \cdot b \cdot d = 6}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} \cdot c + a \cdot c \cdot b + c ^{2} \cdot b + c \cdot d ^{2} = 3}\)
\(\displaystyle{ a \cdot b \cdot c + 2 \cdot b \cdot c \cdot d + b \cdot d ^{2} = 3}\)-- 15 paź 2012, o 19:20 --pomoże ktoś z tą macierzą?
ODPOWIEDZ