Mam 2 pytania
Czy to jest dobrze rozwiazane
\(\displaystyle{ 2x+4=0}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{5}}\)
\(\displaystyle{ 2x = -4}\)
\(\displaystyle{ x = - 2}\)
\(\displaystyle{ -2 mod 5 = 3}\)
\(\displaystyle{ x = 3}\)
I jak rozwiazac taki uklad rownan
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+4y=1\\4x+y=2 \end{cases}}\)
tez w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{5}}\)
dzieki za pomoc
Rownania modulo
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Rownania modulo
Coś tu głupoty popisałem
Ostatnio zmieniony 10 paź 2012, o 00:47 przez octahedron, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Rownania modulo
Pierwsze jest ok.
W drugim liczysz dokładnie tak samo jak zwyczajny układ równań, tylko że w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{5}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+4y=1\\4x+y=2 \end{cases}}\)
Podkreślasz i dodajesz metodą przeciwnych współczynników.
\(\displaystyle{ 7x+5y=3\\
2x+0y=3\\
2x=3\\
2x=3+5\\
2x=8\\
x=4}\)
W \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{5}}\) \(\displaystyle{ 3=8}\).
\(\displaystyle{ 3x+4y=1\\
3 \cdot 4+4y=1\\
12+4y=1\\
2+4y=1\\
4y=-1\\
4y=4\\
y=1}\)
Co daje:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4\\y=1 \end{cases}}\)
W drugim liczysz dokładnie tak samo jak zwyczajny układ równań, tylko że w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{5}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+4y=1\\4x+y=2 \end{cases}}\)
Podkreślasz i dodajesz metodą przeciwnych współczynników.
\(\displaystyle{ 7x+5y=3\\
2x+0y=3\\
2x=3\\
2x=3+5\\
2x=8\\
x=4}\)
W \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{5}}\) \(\displaystyle{ 3=8}\).
\(\displaystyle{ 3x+4y=1\\
3 \cdot 4+4y=1\\
12+4y=1\\
2+4y=1\\
4y=-1\\
4y=4\\
y=1}\)
Co daje:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4\\y=1 \end{cases}}\)