Dlaczego te cztery wektory są zależne?:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\-2\\1\end{array}\right] , \left[\begin{array}{ccc}2\\-1\\2\end{array}\right] , \left[\begin{array}{ccc}3\\-3\\3\end{array}\right] , \left[\begin{array}{ccc}1\\1\\1\end{array}\right]}\)
domyślam się, że ma to jakiś związek z \(\displaystyle{ \RR^{3}}\) ale jestem w temacie przestrzeni liniowych raczej zielona, potrafię raczej przyrównywać wartości wektorów wymnożone przez skalary do zera.
Liniowa niezależność wektorów
- Szlomit
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Liniowa niezależność wektorów
Ostatnio zmieniony 7 paź 2012, o 00:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- MichalPWr
- Użytkownik
- Posty: 1625
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
Liniowa niezależność wektorów
Ponieważ maksymalny układ wektorów liniowo niezależnych w \(\displaystyle{ \RR^n}\) posiada \(\displaystyle{ n}\) wektorów.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Liniowa niezależność wektorów
Bo
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\-2\\1\end{array}\right]+\left[\begin{array}{ccc}2\\-1\\2\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}3\\-3\\3\end{array}\right]}\).
JK
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\-2\\1\end{array}\right]+\left[\begin{array}{ccc}2\\-1\\2\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}3\\-3\\3\end{array}\right]}\).
JK